Finalistit selvillä – Kloecknerin pudotus shokki

5. kansainvälisen Paulon sellokilpailun välierien tulokset julkistettiin tänään. Suurelta osin päädyimme tuomariston kanssa samoihin tuloksiin, mutta yhden kilpailijan kohdalla mielipiteemme poikkesi heidän kanssaan täysin.

Varjoraati valitsi Benedict Kloecknerin ensimmäisen erän perusteella yksimielisesti jaetulle ensimmäiselle sijalle, mutta valitettavasti kilpailun tuomaristo oli toista mieltä. Kloecknerin ainutlaatuisen laaja sävykirjo, herkkyytensä musiikin tunnetilojen ilmaisulle, sekä aito esiintymisensä teki suuren vaikutuksen meihin kaikkiin. Raatimme mielestä kilpailun ehdottomasti kiinnostavin muusikko heitettiin pihalle.

Tuomariston päätös jättää Kloeckner loppukilpailun ulkopuolelle jättää meidät tyrmistyneiksi. Emme voi ymmärtää tuomariston päätöstä.

Terveisin, 

Varjoraati

Heikki Takkula (pj), Lauri Rantamoijanen, Sirja Nironen, Sara Viluksela ja Klaus Mäkelä

Advertisements

7 thoughts on “Finalistit selvillä – Kloecknerin pudotus shokki

  1. Kloecknerin pudottaminen on jopa traumaattista, ainakin niille, jotka seurasivat Kuopion välierää. Miten sillä tunneskaalalla ja kuitenkin tarkkuudella soittanut tähtiluokan sellisti voidaan pudottaa? Orkesteri söi solistin kädestä, ja yleisö jopa itki. Tällaisissa tilanteissa toivoisi tuomariston avaavan ratkaisujaan.

  2. Olisi tosiaankin hienoa kuulla jotakin ratkaisuista, kaikki tuntuu muutenkin niin epämääräiseltä nyt, kun välieriä ei voinut itse kuulla lainkaan jos ei päässyt paikalle.

  3. Oli todella surkeaa, ettei välieriä nauhoitettu. Klocner oli alkuerien perusteilla yksi suosikeistani, ja sen perustella, samoin kuin kuulemieni kommenttien, hän oli finaalitasoinen soittaja. .

  4. Vaikka Kloecknerin soitto olikin persoonallista ja koskettavaakin, osasin kyllä odottaa tuomariston päätöstä. Sen verran totutusta poikkeavaa ja vapaarytmistä hänen soittonsa oli ettei hevin mahdu perinteisen kilpailusoiton raameihin. Tiettävästi Arto Noras oli pitänyt Kloecknerin persoonaliisuutta lähinnä erikoisuudentavoitteluna, jolla pyrittiin erottautumaan muista. Itse – ja monet muut – koin kyllä kyseessä olleen vilpittömän taiteilijapersoonallisuuden tulkinnan. Totuuden nimessä on sanottava, että toinen osa jätti teknisesti toivomisen varaa ja että Kloecknerin äkilliset päähänpistot aiheuttivat kapellimestarille ja orkesterille ongelmia. Joka tapauksessa erittäin kiinnostava persoonallisuus, jolla varmasti menestystä edessä muilla estradeilla.

  5. Sinänsä kenenkään yksittäisen tuomaristonjäsenen henkilökohtaisia mielipiteitä tai perusteluja on mielestäni turha kuulopuheiden perusteella lähteä lainaamaan. Tällä kertaa tuomaristo päätyi tällaiseen tulokseen, ja vaikka varjoraadin preferenssit olivat toisaalla, tuomaristo toimi ammattitaitonsa ja omantuntonsa mukaan. Henkilökohtaisesti löysin Kloecknerin soitosta sellaista taidetta ja koskettavuutta, joka nousi objektiivisen arvostelun yläpuolelle, ja täten hänen putoamisensa jatkosta tuli suurena shokkina. Kyseessä on kuitenkin kilpailu, ja koska taiteilijasieluja on mahdotonta laittaa arvojärjestykseen, on kilpailun arvottavat arvot löydettävä henkimaailman ulkopuolelta. Kuitenkin Kloecknerin esittämä taide-elämys herätti vahvoja tunteita suuntaan jos toiseenkin, mikä kertoo siitä, että kyseessä on henkilö, joka seisoo musiikkielämän etuvartiossa.
    -Sirja Nironen

    • On totta, että oli turhaa mainita ketään nimeltä. Tuomariston ratkaisu kuitenkin osoittaa että tuomariston enemmistössä on todennäköisesti ollut jotain samansuuntaista ajattelua. Niin varjoraadin kuin yleisönkin etuoikeus on olla subjektiivinen, mutta tuomariston pitää tietysti ottaa huomioon monenlaisia asioita. Harvassa kilpailussa ei tapahdu yllätyksiä, mutta elämä voi sitten valita toisin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s