Vimpan päälle

Paulon kansainvälisten sellokilpailuiden viimeinen välieräkonsertti soitettiin Jyväskylässä. Aivan aluksi annan suuret kiitokset jyväskyläläisyleisölle, joka oli saapunut paikalle sankoin joukoin. Sali oli lähes loppuunmyyty, ainoastaan 20 paikkaa jäi myymättä konserttiin.

 

Konsertin ensimmäinen soittaja oli Aleksander Ramm (Venäjä/Liettua), joka oli noussut monille kilpailua aktiivisesti seuranneille jopa yhdeksi voittajasuosikiksi. Ramm oli valinnut Edward Elgarin sellokonserton välierien konserttokappaleekseen. Venäläissellistin tulkinta oli kaikinpuolin tasainen ja laadukas. Hänen soitinsa oli lämmin ja äänenkvaliteetti kauttaaltaan hieno. Joitakin asioita jäin kuitenkin itse kaipaamaan, mm. fraasien loppuun asti viemistä ja sointivärien kirjoa. Mielestäni Elgarin sellokonsertossa Rammilla olisi ollut mahdollisuus luoda vielä hienompia musiikilllisia elämyksiä kuuntelijoilleen. Odotankin nyt mielenkiinnolla minkälaiseen soittoon Ramm yltää erityisesti finaalinumeronsa Prokofjevin Sinfonia Concertanten parissa.

 

Illan toinen esiintyjä ranskalaissellisti Aurélien Pascal oli valinnut teoksekseen Shostakovitsin ensimmäisen sellokonserton. Kilpailun soittajien yleinen tekninen taso on korkea ja sen myös nuori ranskalainen osoitti soitollaan. Hänen soittonsa on erittäin hyvää, mutta se ei kuitenkaan kosketa minua. Hänen vibraaton käyttö on mielestäni yksipuolista ja soitto makuuni liiankin steriiliä. Varsinkaan Shostakovitsin sellokonserton tummat puolet eivät tulleet tulkinnassa esille. Musiikkiin heittäytymistä ei tapahtunut ja musiikin tunnetilat jäivät mielestäni saavuttamatta. Ehkä kokemus tuo ajan myötä myös nuo ominaisuudet Pascalin soittoon. Hänen soittonsa on kuitenkin kauttaaltaan laadukasta ja raaka-aineet ovat olemassa. Toivottavasti liiallinen kontrolli ei kahlitse hänen musisointiaan tulevaisuudessa. 

 

Tauon jälkeen lavalle astui toinen nuori, mutta jo kilpailuissa kokenut sellisti – Kian Soltani, persialaishenkinen kullankiiltävä paita yllään. Soltani oli tehnyt minuun jo vaikuksen ensimmäisen kierroksen esiintymisellään, mutta nyt hän nosti mielestäni entisestään osakkeitaan. Shostakovitsin ensimmäisestä sellokonsertosta löytyi Soltanin tulkinassa, ei ainoastaan laatua, vaan myös tulta, tappuraa ja tuskaakin. Soltanin soitosta löytyi monia eri karaktäärejä ja hänen lavaesiintymisensä oli energistä. Itävaltalaissellisti loihti sellollaan kauniita hetkiä kappaleen toisessa osassa ja hänen vibraatonsa oli nautinnollista. Hän onnistui myös rakentamaan hienosti kappaleen draamallisen kaaren. Odotan todella paljon Soltanin finaalisuoritusta.

 

Illan viimeinen esiintyjä oli korealainen Min Ji Kim. Henkilökohtaisesti odotukseni eivät olleet kovin korkealla hänen Elgarin sellokonserton suhteen. Hyvin pian kuitenkin huomasin, että tuo nuori korealaisnainen piti soitollaan minut otteessaan. Tuo ote oli tiukka ja intensiivinen. Kimin soitosta löytyi voimakkuutta, ja samalla myös herkkyyttä. Hän rakensi Elgarin konsertosta ehjän, kauniin kokonaisuuden. Myös tekniseltä puolelta hänen soittonsa toimi moitteettomasti, ja mielestäni hän pystyi varioimaan vibraton käyttöä kappaleen eri konteksteissa. Minä olin myyty hänen soitostaan ja kiitin mielessäni, että tuomarit olivat päästäneet tämän upean nuoren lupauksen kilpailun välieriin. Toivottavasti hänen jatkokoulutuksensa sujuu suotuisissa merkeissä. Mielelläni näkisin ja kuulisin häntä omana oppilaanani.

 

Nyt kisakaravaani jatkaa siis eteenpäin kohti finaaleja. Korostaisin, että nämä “arviomme” ovat meidän omia henkilökohtaisia mielipiteitä. Varmasti, me viisi suomalaista nuorta sellistiä näemme asioita toisella tavalla kuin joistain toisesta maasta tai kulttuurista tulevat nuoret kollegamme. Mitään absoluuttista totuutta, jopa meidän on mahdoton kertoa.. 🙂 Korostan, että tämä on epäily.

 

Heikki Takkula, varjoraadin pj.

Advertisements

2 thoughts on “Vimpan päälle

  1. Lämmin kiitos tähänastisesta, hyvä varjoraati! Teidän ansiostanne olemme me täällä etäämmällä asuvat jotenkin pystyneet seuraamaan kiinnostavaa kilpailua. Huomenna on mukava asettua radion ääreen kuuntelemaan konserttoja, kun olemme jo lukeneet kommenttejanne kilpailijoista.

    • Hei Päivi!

      Kiitos kommentistasi! Muistathan, että Yle radioi vasta viimeiset finaalikonsertit Musiikkitalosta perjantaina 26.4. ja lauantaina 27.4. Lähetys näkyy myös suorana videolähetyksenä internetissä, kannattaa katsoa! Osoite on http://www.yle.fi/klassinen ja lähetys alkaa klo 18.50. Näissä kahdessa konsertissa esiintyy kaikki kuusi finalistiamme. Toivottavasti nautit lähetyksistä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s