Loppu hyvin. Kaikki hyvin!

Ennen viimeistä finaali-iltaa panokset olivat kovat. Olimme kuulleet edellisenä päivänä vahvoja esityksiä. Ensimmäinen finaali-ilta loistavine suorituksineen sekä myös hyvine ja huonoine yllätyksineen oli saanut jännityksen ja odotukset kohoamaan viimeistä konserttia ja kolmen viimeisen solistin näytön paikkaa varten. Viimeinen finaalikierros haastavine teoksineen voisi kuitenkin vaikuttaa lopullisiin tuloksiin vielä ratkaisevasti. Esimerkiksi kisojen aikana tasoaan jatkuvasti nostaneen Pablo Ferrández Castron upea Prokofiev-tulkinta edelliseltä illalta näytti miten loisteliaaseen ja vaikuttavaan soittoon kilpailijat voivat vielä loppurutistuksessa kyetäkään. Palkintosijoja ei ollut lainkaan vielä jaettu. 

 

Tunnelma Musiikkitalon konserttisalissa oli juhlallinen, odottava ja jännittynytkin, kun Alexander Ramm  aloitti konsertin Sergei Prokofievin Symphony Concertantella. Teknisesti erittäin haastava ja raskas teos soi Rammin tulkitsemana vakuuttavasti ja hallitusti. Lämmin ja kaunis sellon sointi kantoi konserttisalissa ja virtuoottinen teos lepäsi vahvan ja sujuvan tekniikan varassa. Jotain jäin kuitenkin kaipaamaan. Soitto oli kokonaisuudessaan ihailtavan varmaa ja monin puolin valmista, mutta jostain syystä se ei pitänyt täysin otteessaan. Liekö syynä Rammin kisojen aikainen sairastelu, joka oli ehkä solistin voimia verottanut. Jokin Rammin olemuksessa ja soitossa jäi etäiseksi, eikä se korkeasta tasostaan huolimatta saavuttanut sellaista solistista hurmaa ja vaikutusta, mitä viimeisessä finaali-illassa olisi kilpailijalta odottanut. Myös yleisön reaktio oli selkeästi vaisumpi, kuin edellisenä iltana omalla Prokofievillaan yleisön sydämiin soittaneelle Ferrández Castrolle osoitettu suosio. Joka tapauksessa upea ja onnistunut tulkinta sai hänet säilyttämään asemansa vahvana suosikkina finalisteista. 

 

Jos Pablo Ferrández Castro oli edellisen illan vaikuttaja ja yllättäjä, niin viimeisenä finaali-iltana taitoansa pääsi vielä uudella tavalla näyttämään nuori Aurélien Pascal. Henri Dutilleux’n vaativa sellokonsertto soi hienostuneesti ja kauniisti ja oli kokonaisuudessaan nautittava tulkinta. Yhteissoitollisesti hankala teos toimi orkesterin kanssa varmasti ja Pascal teki vaikutuksen soittamalla tunnetusti haastavan konserton täysin ulkoa. Solistin olemuksessa oli vielä pientä epävarmuutta ja jatkuva tähyileminen yleisöön saattoi antaa hieman epäkeskittyneen vaikutelman. Vakuuttava ja tyylikäs esitys haastavasta teoksesta nosti nuoren ranskalaissellistin kuitenkin yhdeksi finaalin suosikeista. 

Päätuomariston puheenjohtaja Arto Noras painotti aiemmmin puheissaan sitä, että Paulon sellokilpailu on järjestetty ennen kaikkea uusien vahvojen sellosolistien löytämiseksi. Kaikki finalistit olivat taitavia ja varmoja solistisia soittajia ja koko kilpailun taso oli aivan erityisen korkea. Silti joukosta erottui yksi valovoimainen ja kypsä solisti, jonka soitto oli vakuuttanut minut vahvasti jo alkueristä lähtien. Koko kilpailun Lutoslawskin sellokonsertolla päättänyt Kian Soltani lunasti vaivattomasti odotukseni. Soltanin varma ja eloisa lavaolemus huokuu lämpöä. Täysin sujuva ja vaivaton tekniikka sekä kokonaisvaltainen, todella viihdyttävästi mukana näyttelevä eläytyminen vei kuulijan vaikuttavalle matkalle Wytold Lutoslawskin vivahteikkaaseen maailmaan ja piti otteessaan alusta loppuun. Täysipainoisessa tulkinnassa ei ollut mitään ylimääräistä ja se hurmasi aitoudellaan ja helppoudellaan. Minulle voittajan valinta oli selkeä, ja olen iloinen, että päätuomaristo oli kanssani samaa mieltä. Soltani tuli ja voitti ja odotan suurella mielenkiinnolla, minkälaiseksi hänen uransa muodostuu. Hieno kilpailu, hienot finalistit ja paljon hyviä hetkiä ja muistoja. Kiitos vielä kaikille mukana olleille mieleenpainuvasta kahdesta viikosta! 

 

Oikein hauskaa vappua kaikille lukijoille! Kippis! 

 

Lauri Rantamoijanen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s